Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Hajloval Horváth či nehajloval Horváth

Před pěti týdny začal nový ročník fotbalové Gambrinus ligy a je to týden a půl od první většího skandálu. Středem pozornosti se stal sparťanský špílmachr Pavel Horváth, jež byl přistihnut jak zdraví rozbouřené davy fanoušků Sparty pozvednutím pravice. Jednalo se však o nacistický pozdrav, tzv. hajlování? To už se asi nedozvíme, jedině, že by se přiznal sám Horváth, ale můžeme se pravdě alespoň přiblížit. Shrňme si tedy všechna pro a proti.

Je 26.8 a právě probíhá malé pražské derby mezi Spartou a Viktorií Žižkov. Probíhá 90. minuta a Sparta si udržuje pohodlný náskok 4:1. Jenže její fanoušci jsou až moc bujaří, házejí zábavnou pyrotechniku na hrací plochu a rozhodčí přemýšlí, jestli nemá zápas přečasně ukončit. To by přineslo kontumační vítězství Viktorii a za to by Sparťané rádi nebyli. Je tedy potřeba fanoušky uklidnit, čehož se chopí asistent trenéra Horst Siegl a záložník Pavel Horváth.

Během toho co fanoušci skandovali jméno sparťanského asistenta Siegla se k nim Horváth přiblížil a dvakrát zvedl pravici, což by se dalo vyhodnotit jako hajlování (u nás trestné). Navíc si provolávání Sieglova jména mohl Horváth interpretovat jako Siegl heil! což situaci nezlehčuje. Navíc podle mě se uklidňuje trochu jinak, než když dvakrát prudce zvednu pravici.

Vedení Sparty a sám hráč jsou přesvědčeni o své nevině. Vedení klubu argumentovalo tím, že Pavel patří mezi nejaktivnější hráče v charitativní činnosti a sám hráč uvedl, že je jednoznačně proti rasismu. Na jeho obranu lze možná uvést to, že Horváth byl často fanoušky jiných klubů častován rasistickými či jinak hanlivými výroky, tudíž nebude sám podporovat rasismus.

Reklama

Jeden z fanoušků na svém blogu viděl situaci takto:"Pavel Horváth ukazoval fanouškům Žižkova, jak vysoko skáče klokan. (to v souvislosti s pondělním utkáním Bohemians 1905 – Žižkov)." Tento argument mi přijde poněkud úsměvný, ale autor prý důkladně sledoval video. Já jsem jej sledoval taky a jako ukázka klokaních skoků mi to, bohužel pro onoho fanouška, nepřipadalo. Rozdivočený Horváth poté ještě fanouškům zapózoval na utržené sedačce.

Je to tedy přinejmenším sporné a není zapotřebí zkoumat jak daleko či v jakém úhlu byla Horváthova ruka od jeho těla. Jasné je, že projevy rasismu na fotbal nepatří a fotbalový svaz i kluby samotné by měly hooligans více trestat. Více napoví případné disciplinární řízení. Případ je sice podobný jako ten co se stal v Itálii, kdy hráč Di Canio za svého působení v Laziu otevřeně hajloval (sám to označil za starý římský pozdrav),jenže rozdíl je v tom, že o hajlování nejsme úplně přesvědčeni a Horváth sám se k ultrapravici nehlásí. Tak uvidíme.