Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Czech open aneb jeden den z festivalu

V Pardubicích se právě teď (lépe řečeno od 12. do 29.7) koná Mezinárodní festival šachu, bridže a her s názvem Czech open. Jeho součástí je letos i Gamecon (nejstarší český herní con), který už proběhl, a to 12.-15.7. Já jsem se tam vypravil s kamarádem tuto sobotu. Myslím, že jsme zvolili dobře, protože tento den byl v Pardubické Čez aréně jeden z nejnabitějších. Tato reportáž je ale určena nejen fanouškům deskových her, ale i těm, kteří o tomto festivalu zas tolik neví.

Naším hlavním cílem byla kvalifikace na Mistrovství ČR v osadnících z Katanu. A jelikož turnaj začínal už v 9:00 museli jsme chytit vlak už ve 4:40. Cesta do Pardubic byla poklidná a vlak nabral jen 10 minut zpoždění. Na to, že jel až z Košic slušný výkon. Do Pardubic jsme tedy dorazili včas a hurá k Čez aréně. Cestou jsme se snažili nevynechat žádnou plochu určenou pro plakáty s tím, že bychom nasbírali více informací o programu. Jenže ouha. Jedinou slabinou festivalu byla prakticky nulová reklama. Plakátovací plochy byly plné odkazů na kdejakou místní diskotéku, ale mezinárodní festival nikde. V tom jsme se shodli i s ostatními účastníky Czech open i Gameconu.

Celý sobotní program se odehrával v malé hale Čez arény. Přišli jsme tam mezi prvními a jediný turnaj, který běžel od časných ranních hodin bylo Mistrovství evropy v šógi, což jsou japonské šachy, jejichž pravidla jsem jaksi nepochopil. Asi po čtvrt hodině začala dorážet hlavní skupina účastníků -magikáři. Velkou událostí dne byla totiž kvalifikace na Pro Tour do Valencie. Hm, musím říct, že tolik karet pohromadě jsem ještě neviděl. A jako bývalý hráč Magicu jsem se jen kochal. Výjimkou nebyli samozřejmě ani zahraniční účastníci jak v šógi, tak v Magicu. Ovšem nejvíce zahraničních hráčů si přijelo zahrát šachy. Ovšem ty byly v sobotu zahrnuty spíše okrajově.

A to už nás svolávali na Osadníky. Vzhledem k poměrně malé účasti (16 hráčů) jsme hráli pouze 4 kola. Takže než se dobojovalo, tak jsem se stačil probudit a skončit na pěkném předposledním místě. Kolega Kvita si zajistil 1 kvalifikační bod a teoreticky si na Deskohraní v Praze může ještě zahrát. Po turnaji, který trval tak do tří jsme se vydali obcházet Magicové stoly, kde už probíhal jiný turnaj a to GPT Firenze na formátu Block Constructed. Když nás Magicy přestali bavit, tak jsme usedli a ještě s dalšími několika hráči hrát zábavnou hru Poštovní kurýr, ve které jde o to získat nejlepší poštovní kočár pro cesty od švýcarské Basileje po polskou Lodz.

Reklama

Po kurýrovi jsme jen tak pendlovali kolem ostatních stolů a zaujala nás hláška, kterou pronesl jeden z hráčů hry Ideology a to: "Když si podepsal mírovou smlouvu s Berlínem, tak proč utíkáš z Kolumbie." To už jsme museli na vlak a kolem stolů, kde se hrály např.: Shogun nebo Proroctví jsme si proklestili cestu na nádraží. A hurá domů. MImochodem- máme i placky 🙂