Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Zajatci hudby?

Vidíme je všude. Jdou proti nám na chodníku, sedí s námi v autobuse. Jsou to lidé (většinou mladí) s nezbytnými sluchátky od mp3 přehrávače v uších. Voláme na ně - neslyší, na přechodu pro chodce na ně troubí auta - neslyší...jdou dál. Do ucha jim zní nejnovější song od jejich oblíbené kapely - slyší. V článku najdete i zevrubnou prognózu vývoje sluchu či návod jak hovořit s člověkem se sluchátky.

No je to opravdu tak, stále více mladých se izoluje od světa hudbou. Místo toho, aby se bavili s ostatními, poslouchají. V mp3ce si pouští pořád dokola ty samé písničky. Většinou tak nahlas, že s sebou nemusí nosit svůj přehrávač lidé v okolí 5 metrů a mohou poslouchat taky. Což je nesporná výhoda a parta kamarádů se může domluvit a koupit si jeden přehrávač do pětice.

Například u celebrit nebo dejme tomu veřejně známých lidí mohou sluchátka sloužit jako obrana před podpisuchtivými diváky. Myslím, že to byl Jiří Mádl, který se jednou v pořadu Všechnopárty zmínil o tom, že kolikrát ani nemá nic puštěného. Má prostě jen ty sluchátka a dělá, že neslyší. To by se možná dalo pochopit, přece jenom ne každý popularitu snáší. Ale pokud se chci na něco zeptat kamaráda se sluchátky, tak musím:

1) Zkusit ho oslovit normálně…….. 2) Zvýšit hlas……. 3) Udělat nejapnou poznámku, ať zjistím, jestli opravdu neslyší nebo se jen se mnou nechce bavit……….4) Zaklepat na rameno…….. 5) Vyčkat nějakou dobu, než se vymotá z drátů, popř.: ztlumí zvuk……… 6) Zeptat se………. 7) Otázku pokud možno 3x-4x zopakovat, protože uši posluchače jsou nastaveny na víc decibelů, než má můj hlas…….8) Dočkat se hlasité odpovědi. 

Reklama

Kdybychom na věc pohlíželi z anatomického hlediska, vůbec nevím k čemu by se došlo. Mohly by se:

1) Zvětšit uši. (Reagovaly by na moc krátkou vzdálenost. Když by chtěly zaslechnout něco z větší dálky, musely by se natáhnout)

2) Zmenšit ušní otvory. (Vyráběly by se čím dál menší sluchátka a uši by se vtahovaly dovnitř)

3) Uši by se začaly u jednotlivých lidí znatelně lišit. (Podle toho jaký typ sluchátek by nosili jejich předkové, by se tvarovaly uši novorozencům)

4) Lidé by přivykli na hlasitou hudbu a tím pádem by se jim zesílil i hlas. (viz. bod 8 výše)…(Tím zesílením hlasu by se řvaním zhoršovaly uši, z čehož vyplývá, že by si hudbu museli lidé pouštět ještě více nahlas – a tím začíná koloběh zhoršování sluchu :-))

I dopad na hudební průmysl (nemluvě o pouličních muzikantech) bude nešťastný, neboť fanoušci iž nebudou kupovat desky a z koncertů se budou přesouvat do tzv. poslucháren – místností, ve kterých ze zdí trčí sluchátka a platící posluchač prostě přijde, nasadí a jede. Podle nejnovějších prognóz již testuje společnost Universal tuto možnost v jihoafrické Botswaně. Společnost BMG se vydala jiným směrem a uzavřela s mormonskou církví v USA dohodu na tzv. mp3 mše.

 Během psaní tohoto článku neposlouchal autor žádnou písničku…Některá fakta nejsou oficiálně podložená 🙂