Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Televize a „fyzikální zákony“

V televizi (a v médiích obecně) je možné všechno, to sami moc dobře víme. Jsme často krmeni věcmi, které si neuvědomujeme a během podívané nám přijdou zcela samozřejmé. Pokud se nad nimi ale zamyslíme, přijdou nám spíše úsměvné. A nejen popírání zaběhlých fyzikálních zákonů, ale i pár vtipných nesrovnalostí bych vám rád objasnil... 

Představte si, že sedíte doma u televize a čekáte na svůj oblíbený film, který jste sice už viděli v kině a desetkrát na DVD, ale přesto u něj rádi strávíte večer. Ještě před filmem se však budou prezentovat Krušovice, všemožné střešní krytiny nebo napříč obrazovkou projede autíčko Datartu. Ano, je řeč o fénoménu zvaném Sponzor pořadu. Pokud nevidíte dost dobře do televizních vztahů, tak si možná řeknete, že takový Datart je vlastně největším konkurentem Warner Bros nebo MGM a zaplatil celé natáčení Hvězdných válek…Sám si myslím, že se ani nijak nepodílel na nákupu licence, ale prostě je Sponzor pořadu…

Samotné sponzorství pořadu samotného by ještě nebylo tak zlé, ale např. Krušovice nám přinášejí dobrou pohodu u sledování, nebo jedině firma XY nám sponzoruje napínavé zážitky u filmu. Jsou věci, které se prostě sponzorovat nedají a které si dopřejeme jedině sami (i když si ty Krušovice u filmu otevřem). A jak přesně vystihl Mastercard – jsou k nezaplacení.

Nejvíc se mi protáhl úsměv u zcela nového typu sponzoringu. Před několika týdny jsem si všiml, že Audi je sponzorem té nejgigantičtější věci – reklamní znělky. Jistě vynaložili těžké prachy na věc trvající jednu vteřinu, a která navíc uvádí šoty jejich konkurentů…Zajímavé, ale stejně, jde hlavně o to – být viděn.

Reklama

Přejděme k veselejší věci. Nazvali jsme ji s kamarádem tzv. Age of Empires efekt. Ti, kdo hráli tuto legendární hru mi jistě dají za pravdu, že budovu přivedeme k požáru prostě tím, že do ní střelíme šípem nebo do ní zasadíme pár ran mečem. (V jedné – ani ne béčkové – hře zvané Punské války stačí na budovu prostě zařvat). A toto vydíme stále – v polovině akčních rádoby scifi filmů je většina kamenů naplněna střelným prachem, takže na ně stačí spadnout a jsme svědky snad atomového výbuchu. Nemluvě o tom, že disciplína, kterou akční hrdinové nejčastěji trénují, je běh v tlakové vlně a následný dopad do parakotoulu.

Výčet drobných nejasností zakončí ti, kteří se tváří zdánlivě seriózně. Tito lidé své zvláštní schopnosti nevystavují na odiv, ale já je vyhmátl. Jsou to nejen moderátoři pořadů o vaření, kteří by uměli obejít i detektor lži a rozplývají se nad úplně každým jídlem. (I když finta spočívá v tom, že pokud je jídlo aspoň trochu dobré, tak je vynikající, ale pokud jsou to blitky, moderátor nehne brvou a jídlo má zajímavou chuť.)

Hlavním mágem v této oblasti je jistý Václav Moravec, který s noblesou sobě vlastní skrývá svou schopnost v psaní zrcadlového písma. Ti z vás, kdo viděli znělku pořadu, pochopí. V neoficiálním mistrovství světa v této disciplíně, konaném letos v Polsku zvítězil, a za sebou nechal své největší konkurenty – kandidáty do krajských voleb v Jihomoravském kraji za ODS.