Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Pít či nepít? Minerálky vs. holá voda

"Nepij furt tu vodu z vodovodu! Zajdi si do spižky pro mattonku!", volala na mě babička, když jsem si natočil doušek holé vody z vodovodu. "Musíš ju nechat aspoň hodinu odstát", podala další silný argument. Já jsem ovšem odvětil, že sycené minerálky obsahují hodně solí, které se usazují v našem organismu. Navíc pít vodu z kohoutku je nesporně levnější. V této otázce jsme se nepřeli jen já s babičkou, ale existují na ni rozdílné názory napříč celou společností. Tak kdo má pravdu?

Pít čistou vodu z vodovodu u nás v ČR není zdaleka nebezpečné. Pokud pijeme vodu, která přitéká z našeho vodovodu, můžeme se cítit naprosto bezpečně. Jak jsem se ostatně dočetl v jednom článku na www.priroda.cz, na některých místech v ČR má voda z kohoutku parametry vody kojenecké. Horší je to ovšem se studnami, většinou od soukromých majitelů, kde se kvalita vody může zhoršit. Především pokud je v blízkosti zemědělské plochy, která je hodně obohacena různými druhy hnojiv.

A jak je to s chlorem? Díky chlóru se voda zbavuje hlavně nejrůznějších mikroorganismů, které by našemu žaludku nemusely udělat dobře, čímž vodu spíše zkvalitňuje. Pokud ale víme, že ve vodě, která přitéká do naší domácnosti je chloru více, než je obvyklé, je lepší vodu nechat odstát. V tomhle měla babička pravdu, i když hodina je opravdu moc. Pro vyprchání chloru na normální hodnotu by mělo stačit něco přes deset minut.

Pro vodu z vodovodu mluví především její dostupnost v každé domácnosti a také osvěžení, které nám studená voda z kohoutku přinese. (Pozor! Teplá voda z kohoutku není určena k pití. I když by se vám nemělo nic stát, raději pijte vodu studenou).

V případě balené vody se žaludečních problémů (pokud zrovna voda nepřekročila min. trvanlivost)  bát nemusíme. Kojenecká voda či neperlivá voda stolní je asi to nejlepší, co můžeme pít. Pozor ale na některé perlivé kyselky, 
které často obsahují velký obsah sodíku, který může způsobit vysoký krevní tlak. Neměli bychom tedy bezhlavě spoléhat na reklamu, která nám slibuje vyváženost, ale také se podívat na etiketu.

Jediné v čem minerálky dominují nad vodou z kohoutku je chuť. I když to je taky subjektivní. Pročítal jsem si jedno diskusní fórum na toto téma a zjistil jsem, těch co preferují holou vodu není zanedbatelné množství. A pokud jde o příchuť, tak zvítězila jemně citronová.

Závěrem asi toto: nejlepší je tedy kombinovat oboje. Minerální vody ano, ale nejen. Takže minerálka vs. holá voda…zatím 1:1. A co vy? Raději minerálku či vodu z kohoutku?

Reklama