Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Live Earth. Má to smysl?

Od včerejšího poledne až do dnešní osmé hodiny ranní jsme mohli na obrazovkách čt2 nebo na internetových stránkách liveearth.org sledovat megalomanskou akci na podporu životního prostředí: devět koncertů Live Earth. Událost měla i politický punc v podobě angažovanosti Ala Gorea. Tato akce je ovšem rozporuplná. Ptám se tedy? Má to vůbec smysl?

150 artists, 9 cities….Answer the call. Tento spot jsme mohli během včerejka i dneška vidět nesčetněkrát. Na pódiích v Tokiu, Sydney, Šanghaji, Johannesburgu, Hamburku, Londýně, New Yorkua Rio de Janeiru se (samozřejmě bez nároku na honorář) předváděli umělci, kteří se snažili prostřednictvím hudby přimět lidi, aby svým počínáním přispěli k lepšímu klimatu.

Plus této akce spočívá v tom, že patrně přiměje diváky v tom, aby se malými krůčky dobrali k tomu, že začnou šetřit, třídit odpad apod. Je to ovšem nutné úprostřednictvím tak velkého projektu?  Pobídky k šetření jsou na nás totiž směřovány dnes a denně.  Možná, že to je nátlak na politiky, ať přitvrdí v ekologické politice. Možná ano, ale v tomto ohledu koncerty srdce politiků nijak moc nezasáhnou. Něco jiného byly koncerty Live Aid či Live 8. Tyto koncerty zapůsobily, jelikož politici vyspělých zemí v této problematice mohli snáze zasáhnout.

Hlavním záporem a terčem kritiky koncertů Live Earth je nákladnost tohoto projektu. Osvícení a ozvučení pódia spotřebuje hodně energie. Dále: transport hvězd a techniky (hlavně letadly), určitě množství skleníkových plynů nesníží. A samotná pódia určitě nebyla postavena z recyklovaných materiálů. Proto koncerty Live Earth rozdělili i umělce, kteří tentokrát netáhnou za jeden provaz jako v případě koncertů na pomoc rozvojovým zemím.

Reklama

Mezi kritiky akce se staví například organizátor Live Aid a Live 8 Bob Geldof, britská skupina Arctic Monkeys či Roger Daltrey z kapely The Who. Možná se obávali i toho, že pověst akce bude znehodnocena bombovými útoky, jako u koncertu minulého. Letos panují přísné bezpečnostní podmínky, ale ani přesto se letošní koncerty nevyhnuly jednomu faux-pass. Tím je na poslední chvíli odvolaná účast Istanbulu. Prý kvůli nedostatku peněz ani času.

Sečteno podtrženo. Akce byla až moc nákladná. A na to, jak byla nákladná, tak podle mne neosloví tolik lidí, jak se asi předpokládalo. Také bych řekl, že zaostala za svými staršími sourozenci. Ti se ovšem zaměřili na jiné téma. Možná, že měli pozvat předního českého klimatologa, Václava Klause.