Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Kriticky aneb kde je stará NOVA?

Drobná slovní hříčka v nadpisu článku možná prozrazuje, o čem bude tento článek. Ano, bude o fungování stále ještě největší komerční televize u nás, se kterým v poslední době nejsem spokojen. Někteří možná zavzpomínají na časy, kdy se na NOVU dívali a objevovali v ní to, co ostatní programy nenabízely. Píšu tyto slova v den, kdy NOVA rozjíždí soutěž X Factor. A to v období, kdy jej samotná televize, která tento X Factor ještě před několika lety měla, bohužel ztrácí.

Filmy:Zkuste se sami podívat do televizního programu. NOVA stále jen opakuje několik desítek krát vysílané filmy. Pro příklad uvedu včera vysílanou Policejní akademii, která běží každý rok snad třikrát (příští týden se nadšení diváci dočkají 2. dílu). O hraných filmech s Asterixem a Obelixem ani nemluvě (příští týden se nadšení diváci dočkají 2. dílu). To kdysi byla NOVA průkopníkem v oblasti premiér a nabízela nám (sice s markantním zpožděním oproti kinům) hollywoodské trháky. Všichni jistě pamatují na reklamní spot k Titanicu, který boural pražské mosty jako Bruce Lee všechny své protivníky.

NOVA Cinema:Možnou filmovou alternativou mohl být kanál (nevím jestli placený nebo ne) NOVA Cinema. Říkál jsem si hmm…HBO v českých poměrech, kde budou chodit filmové novinky jako na běžícím pásu. Ale zdaleka ne. Stačí se podívat do TV programu, ze kterého na nás pod nadpisem NOVA Cinema koukají pouze 3 filmy denně, navíc pochybné kvality. Znáte snad někdo německý krimifilm Pražské padělky? Zbytek programu nám zpestří například podsaditá Roseanne VI, Lovci pokladů nebo zamilovaní v telenovele Terra Nostra. Řekněte, vyplatí se vůbec kvůli tomuhle televiznímu sajrajtu zavádět nový kanál, který se navíc honosí snad šlechtickým přídomkem Cinema.

Seriály: Když to nejde s filmy, budou se muset stát vlajkovou lodí seriály, a to hlavně ty z Novácké produkce. Nejvíce prostoru vůbec, vyplňuje Ulice. Ta každý den běží ve dvou premiérových dílech a v jednom reprízovaném (příští týden se nadšení diváci dočkají dílů 753. – 762. resp. 111. – 115.) Pokud tento seriál někdo sleduje od 1. dílu pravidelně až dodnes tak klobouk dolů. já jsem to vydržel do dílu 50., potom jsem se díval co týden a teď už jsem Ulici půl roku neviděl. Někdy si říkám, ještě že tak. Nemohl bych zapomenout na Ordinaci v růžové zahradě, kterou mimo jiného milonu a půl diváků sleduje moje mamka a když běží Ordinace, tak musí být doma klid. Diváci hodně chválí i relativně krátké seriály jako Místo v životě nebo velký (byť má jen něco kolem 40 dílů) televizní román Pojišťovna štěstí. Zato Světla pasáže upadla v zapomnění. Nutno uznat, že seriály jsou ale opravdu to jediné, co se NOVě v poslední době daří. (Všimněte si, že každý seriál zahraniční produkce má za svým názvem vysoké římské číslo – vede Pohotovost XII.)

Reklama

Zábava: Možná mě za to vysoce intelektuální čtenáři, házející nože do velkého plakátu Petra Novotného s Karlem Šípem, odsoudí, ale mě se začíná stýskat po sobotních či nedělních televizních estrádách. Ty tvořily hlavní tvář NOVy ještě před tím, co ji převzali Rumuni a udělali z ní trosku. Novotný odešel na Primu, Mládek se vytratil, Gondíkům zůstal jen Loskuták a namísto toho můžeme sledovat katastrofické filmy jako Záhada bermudského trojúhelníku. Myslím, že se NOVA trochu zhroutila, když dostala nářez od Primy při první řadě VyVolených. Od té doby se zmohla jen na dvě řady (již méně úspěšné) SuperStar a Výměnu manželek (jak já ten pořad nesnáším). Jediné co NOVě zůstalo, je vysílání přenosů z různého vyhlašování (navíc ČT přebrala TýTý, ale ta jí přebírá diváky). Není ale pravda, že se na NOVě nemůžeme bavit. Můžeme, a to v pozdních nočních hodinách, kdy s nostalgií vzpomínáme na to, jak jsme kdysi sledovali soutěže jako Riskuj!, Kolotoč či Doremi.

Závěrem bych rád upozornil na hrozné zpravodajství, kde moderátor úplně zaniká před obří obrazovkou. Jinak doufejme, že něco NOVu nakopne a získá zpět svůj ztracený X Factor, který měla za dob Vladimíra Železného.