Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Konec šedé

Máme se dobře? Ano? Jak to tedy dokázat? Existují různé parametry - od HDP, přes kJ v potravě až po délku života. Ale co takhle to měřit v barvách? Zvu vás na poetickou procházku mým rodným Novým Jičínem. Téma bude sice prozaičtější, ale ne nezajímavé. Řeč bude o fasádách (a nejen o nich).

K psaní na toto téma mě donutila cesta přes Bezručovu ulici. Tu tvořily ještě donedávna šedé kvádry, před kterými parkovaly desítky aut. Jednou jsem se díval na fotografii Nového Jičína, z doby asi 10 let zpět. Do očí mi nebilo náměstí, bašta či kostel, na které můžu být jako správný patriot hrdý. Do očí mě bila právě ta šedá Bezručka, která byla vidět v horní části fotografie. Stav se ale mění a paneláky se mění z šedých na oranžové či žluté s výraznými lemy kolem oken. Rekonstruuje se samozřejmě i na dalších místech NJ, postupně dochází i na sídliště v Loučce, které bylo kdysi synonymem pro šedou.

A stavební nadšení se nedotýká jen paneláků. Za Kauflandem se už několik let rozrůstá jakési satelitní městečko, které teď začíná chytat druhý dech a prázdné parcely se opět začínají plnit. zatím je to pohled pěkný a "čtvrť" je ještě pořád účelná, narozdíl od svých větších kolegyň za Prahou, kterým chybí jakákoli infrastruktura, a kde jsou domky každý jiný, ale přitom všechny stejné.

Třetí typ rekonstrukcí se dotýká i mě osobně. Na naší ulici najdete jen málo domků, které za posledních několik málo let neprošly úpravou. Domky jsou staré zhruba 50 let a v době stavebního boomu nastal čas, aby se majitelé předvedli. My jsme nezůstali stranou a poslední dobou si připadám víc jako pomocný dělník, než jako student:-). Naštěstí se už chýlíme ke konci a teď už "jenom" zkrášlujeme zahradu novou dlažbou. Jedna z věcí, která mě na tom stavění baví je taky to furiantské škorpení se sousedem. Časté jsou rozhovory typu: "Tak co makáš, makáš?"…."No, musím."…."Jak musím, musíš říct CHCI!!"…nebo posměšky, když někdo něco zkazí ("Tož, jak jsem tě to učil.). Nejčastější jsou ovšem rozhovory na téma svalová hmota ("No, ukaž svaly…hej tak to abys přešel na nějakou školu pro kulturisty." …."Jo, jo už mě draftovali, od zítřka nastupuju.")

Reklama

Činí se i město samotné. Po období, kdy se roztrhl pytel s kruhovými objezdy se teď rekonstruuje náměstí (zatím se začlo podloubím). No, každopádně taková májová procházka Novým Jičínem stojí za to, a je pěkné, že když si něco můžeme dovolit a na stavbu jsou peníze, tak si to dovolit chceme. A nejen v NJ.

(na obrázku před článkem je náměstí po rekonstrukci – model)