Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Jak George dostal cd

George Bush si z naší návštěvy odnesl, kromě plného cadillacu zážitků, i cd, na kterém je jistá nahrávka. Tuto nahrávku zplodil český písničkář Jan Vyčítal spolu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou. Píseň je hodnocená velmi rozporuplně. Důkazem toho jest, že vzbudila velkou pozornost i v parlamentu. A co na to nezaujatý posluchač?  

O tomto songu jsem byl informován až ve čtvrtek, když jsem poslouchal pořad Kritický klub pana Rejžka na Čro 6. Písničku i zahráli a tak jsem běžel zmáčknout record, abych náhodou něco nezmeškal. Pro neznalé situace rád uvedu, že píseň vznikla přetextováním známého šlágru z dob minulých s názvem Dobrý den majore Gagarine. Autorem původní písně byl Gustav Brom. Autorem coververze (jestli se to tak dá říct) je již zmiňovaný Jan Vyčítal. O zpěv se postarali pan Vyčítal, kterému v refrénech směle konkurovala paní ministryně.

Do pořadu Kritický klub mohli volat i diváci a zpočátku byla kritika ódy na radar a "prapor z hvězd a pruhů" až děsivá. Někteří se paní ministryně zastali, ale záporné názory byly ve většině, čemuž dopomohli také moderátoři. Ale od toho to je přeci Kritický klub, aby se tam neplýtvalo chválou.

Možná budete překvapeni, ale patřím také mezi zastánce tohoto dárku pro pana Bushe. Odpůrci říkají, že se autoři písničky chovají kolaborantsky a kdovíjakještě, a srovnávají tuto píseň s propagandistickým charakterem písně původní. Jenže sice to může znít naivně, ale řekl bych, že dnes je jiná doba a paní Parkanová jen ukázala, že si stojí za svým názorem a podporuje raketovou základnu. A navíc. Jako dárek je to vtipné apokud si to George Bush poslechne (písnička na jeho cd je tuším i v angličtině), tak se určitě s chutí zasměje. I když si zpočátku nebude jistý co to znamená "Wolcam" nebo jestli jsme vítali Američany s džípama, ale bude potěšen. Kdybych byl já americký prezident, tak bych byl taky rád a oddychl bych si, že jsem zase nedostal kýčovitou vázu.

Reklama

Je škoda, že naši občané a hlavně náš parlament se k tomu nedívají s větším nadhledem. Poslanci tuto "kauzu" probírali až nezdravě dlouho. A že se mezi kritiky přidá i pan Jandák, vystupující všude jako bodrý chlapík co má rád srandu? Naštěstí byl uzemněn seznamem prorežimních filmů, ve kterých hrál.

Význam tohoto článku není jen o tom, že se mi líbila či nelíbila nějaká písnička. Je o tom, že některým lidem chybí nadhled a dělají z komára velblouda. A taky proč by si nemohla paní ministryně zazpívat? Když ji to baví a není to neslušné…Třeba se za pár let dočkáme na pultech obchodů kompaktního disku dua Vyčítal, Parkanová. A klidně může být i platinové.