Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Globální oteplování počesku

Josef Lada by se divil....Sníh nikde, maximálně bahno. Po roztátí sněhové pokrývky na povrch vyraší odpadky a psí exkrementy. Poslední dvě zimy nestojí opravdu za nic. Po nahlédnutí do tabulek naměřených teplot člověk obrací oči v sloup a lyžaři div nerozbíjí televize při sledování předpovědi počasí. taková je zima dnes....

Je polovina ledna, období, kdy se dají očekávat největší mrazy za celý rok. Nic tomu ovšem nenasvědčuje. Dívám se na předpověď počasí – teploty 6-10°C. Za to by se nemusel stydět ani listopad. Ještě, že ten vítr je relativně silný. Ale sníh? Snad na horách, ale pro obyčejného obyvatele nížin až pahorkatin maximálně snový obraz.

No trochu napadalo přes vánoční prázdniny, ale heslo ČT – Vánoční (L)ladění s Českou televizí – se bohužel minulo účinkem. Všichni určitě znáte Ladovy obrázky s kupami sněhu, všichni oblečení do kulichů, a dnes abyste člověka v čepici pohledal.

Teď se nabízí otázka…souvisí mírné zimy se změnami klimatu? Nesporné je, že klima ČR se otepluje. Z tabulky maximálních lednových teplot (zdroj:Čhmú) se dá vyčíst, že v loňském roce byl rekord překonán ve čtyřech lednových dnech, v roce 2002 rovněž a 1999 ve třech. Datum starší než 20 let je v tabulce jen osmkrát. Zato v rekordně nízkých teplotách nenajdeme za posledních 60 let žádný záznam. Navíc celoročně nenajdeme v tabulkách nízkých teplot letopočet z posledních 20-ti let pouze čtyřikrát. (Všechny údaje odpovídají teplotám měřeným v pražském Klementinu)

Reklama

Další dilema:Vyplatí se vůbec kupovat si nové lyže, pokud víte, že nepojedete do Alp nebo Tater? Takovou otázku si klade mnoho lyžařů, kteří si navíc raději (pokud plánují dopředu) zajistí pobyt v zasněžených Alpách, než čekat v nejistotě, jestli v Česku napadne sníh. Přitom cenový rozdíl pobytů přestává být tak markantní jako dřív. Mám s tím vlastní zkušenost, protože nám kvůli nedostatku sněhu vloni zrušili lyžařský výcvik.

Ono by možná trochu sněhu zbylo na Šumavě, kdyby se neodvezl do Prahy na Tour de Ski 🙂 Ale ke kritikům této akce nepatřím, naopak, bylo to velice povedené (byť jsem to sledoval jen v televizi). No, doufám tedy, že se ochladí a napadne aspoň na chvíli.