Reklama
 
Blog | Jan Géryk

Akční bouráci

Určitě všichni znáte americké či německé akční seriály. Není dne (snad kromě Vánoc), kdy se nějaká epizoda neobjeví v televizním programu. Za našeho dětství bylo mnoho z hrdinů těchto seriálů našimi idoly, které jsme ztvárňovali v četných hrách a pod stromkem jsme horlivě očekávali pistol od Walkera, klobouk od Walkera či další propriety. Proč jsme ovšem hledali jen v cizích produkcích? Je to jen tím, že je natáčení akčního seriálu v českých podmínkách moc drahé nebo opravdu není kde hledat?

Už od 70.let se v britské či americké produkci začaly natáčet akční seriály, jejichž hlavní náplní byly (kromě ne moc výrazného děje) i kopy, častá střelba a bouračky v automobilech.

Vzpomeňme na Bodieho a Doyla (členy MI6), průkopníky akce. Přes Macgyvera, Davida Hasselhofa v seriálu Knight Rider v dobách 80.let, nezapomenutelného Lorenza Lamase jako Odpadlíka, již kultovního Chucka Norrise ve Walker Texas Ranger v letech 90. Až do dneška, kdy Semir a spol. ničí v Kobře 11 auta jako na běžícím pásu. V německé či rakouské produkci se natočilo také mnoho seriálů. Mimo již zmíněné Kobry 11, jsme po mnoho sérii mohli sledovat např. německého ovčáka Rexe, jak nemilosrdně potírá zločin.

Mnoho z těchto seriálů se stalo hity, některé upadly v zapomnění (Brutální Nikita aj.) A snad každý z nich byl nějakým způsobem parodován. Jedním z nejčastějších terčů vtípků je Chuck Norris, hlavní hrdina seriálu Walker Texas Ranger. Z bezpočtu vtipů uvedu několik ukázek, které poukazují na Chuckovu nezdolatelnost.

Reklama

Chuck Norris umí mluvit Braillovým písmem.

Chuck Norris je jediný člověk na světě, který má v M4 místo 30 nábojů 120 a další si domyslí.

V průměrném obývacím pokoji je 1242 věcí, pomocí nichž by Vás Chuck Norris dokázal zabít. Včetně samotného pokoje.

Když Chuck Norris spadne do vody, nebude mokrý, ale voda bude Chuck Norrisová.

Chuck Norris se měl původně objevit ve hře Street Fighter II, ale byl odstraněn, protože zmáčknutí jakéhokoliv čudlíku ho vedlo ke kopu s otočkou.

a z toho vyplývá….

Žádné vtipy o Chuck Norrisovi nejsou vtipné. Kde je Chuck Norris, tam končí veškerá legrace. A proto vážně. Jak je to s akčními popř. krimiseriály u nás? Natáčely se buď za socialismu jako propaganda (30 případů majora Zemana, Malý pitaval z velkého města) nebo se inspirují první republikou (Četnické humoresky). Ale v současnosti se policisté objevují bohužel jen jako humorné postavičky (Byl jednou jeden polda, Kameňák). Pokud se něco akčního natočí, nemá to valnou sledovanost (Eden).

Podle mě to souvisí nejen s nedostatkem finančních prostředků, ale i se současnou situací v policii. Prorůstající korupce, neschopnost některých strážníků a jiné kiksy se asi inspirací pro seriálové tvůrce bohužel nestanou. A proto si asi i další generace malých dětí budou hrát spíše na seržanta Walkera než na policistu Bartoně. A to i přesto, že i v Americe je hodně slavných policistů "bývalých".