Reklama
 
Blog | Jan Géryk

A víc…a další hypermarket

Tak jsem si v právu přečetl, že nám developeři chtějí zbourat Tabačku. Na místě továrenské budovy z 19. století má vyrůst Interspar a OBI (tyhlety ještě u nás v Novém Jičíně nemáme). Říkám si další krabice v centru města, to už je moc. Zastaví se obchodní řetězce před něčím, nebo opravdu nemají žádné zábrany? 

Pro přespolní osvětlím: budova tabačky pochází z devatenáctého století a společnost Philip Morris zde vyráběla cigarety do roku 1999. V současné době slouží budova z velké části jako sklad a v bývalé ředitelské budově sídlí soukromá škola. Společnost Philip Morris budovu před časem prodala a ta teď patří společnosti Mocero reality. O budovu se zajímají developeři, kteří ji chtějí zbourat a na jejím místě postavit zmíněné OBI a Interspar.

Okolní konkurence: Nevím proč zde stavět další hypermarket, když je situace takováto. Nějakých 50 metrů na blízkém autobusovém nádraží nám před několika lety vyrostl Lidl. Kousek dál (několik desítek metrů) v sousedící obci Šenov u Nového Jičína je již dohodnuta výstavba hypermarketu Tesco. Za rohem tabačky na ulici Suvorovova je Hruška. No, už teď si může člověk celkem solidně vybrat, kde nakupovat, natožpak až tam bude Interspar.

Nedostatky: Ivan Týle, starosta NJ, stavbu naštestí nepodporuje. Vysvětluje to velkou dopravní zátěží. S tím se nedá než souhlasit, navíc velký problém by byl i s parkovacími místy. Další námitku má Pavel Wessely, exstarosta a předseda Sdružení rodáků a přátel NJ, který chce budovu tabačky vyhlásit technickou památkou. Navíc Intespar by kvůli velké konkurenci mohl mít nouzi o zákazníky.

Reklama

OBI: Dalo by se říct, že obchod tohoto typu potřebujeme, jelikož v NJ by se takový Mountfield či Baumax hledal těžko. Jenže stavět to místo budovy tabačky není vhodné. Snad by se dala využít plánovaná průmyslová zóna, která má stát za městem nějakých 10 let. jinak ještě máme na kraji města Hypernovu a Kaufland, takže kdo si má vybírat.

Řešení: Tímto jsem chtěl říct, že developeři, kteří projednávají stavby svých hypermarketů nad místem stavby opravdu moc nepřemýšlejí. Doufám, že se dá tabačka využít i jinak s tím, že by se zachovala budova (mluvilo se o hotelovém zařízení, o které je v našem městě zájem v souvislosti s rozrůstající se prům. zónou v Mošnově). Nebo by se (krajní případ) mohlo na místě tabačky postavit něco opravdu pěkného, moderního (budova sama o sobě není nijak vzhledná), což by se mohlo stát novou dominantou města (na to nevím jestli by byly peníze).

Závěrem: Doufám, že se Nový Jičín obchodních řetězců nezalekne a nebude opakovat chyby jako zavření koupaliště v Žilině, na jehož 10-ti metrový skokánek vzpomínal ještě můj taťka. Nebo na zrušení pivnice v Národním domě, kde byly nejprve vietnamské obchody a teď je tam pochybná herna s plno neony. Je pochopitelné, že se obchodní řetězce stěhují se svými hypermarkety stále více do center měst, ale mohly by to dělat šetrněji. Aby nám pak nechtěly zbourat třeba sv. Víta (sílné přirovnání).